KARAMELINIS TORTAS SU LAZDYNŲ RIEŠUTAIS

Ingredientai:

 Biskvitams:

  • 1 puodelis (200 g) cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • ½ skardinės (200 g) karamelizuoto sutirštinto pieno („Rududu“)
  • 1 puodelis (250 ml) grietinės
  • 2 puodeliai (280 g) miltų
  • 1 arb. š. sodos
  • ½ puodelio (80 g) kepintų lazdynų riešutų

Sulaistymui:
  • ½ puodelio (125 ml) stiprios kavos
  • 1 valg. š. cukraus

  • 400 g šokoladinio padažo ( šokoladas išlydytas ant ugnies ir sumaišytas po truputi su grietinėle (arba pienu) )
Kremui:
  • 200 g minkšto sviesto
  • 1 1/3 skardinės (535 g) karamelizuoto sutirštinto pieno („Rududu“)
  • 1 puodelis (160 g) kepintų lazdynų riešutų
Papuošimui:
  • 100-120 g sūdytos karamelės ( ant ugnies puode kaitiname cukrų iki auksinės/rudesnės spalvos ir supilame po truputi grietinėlę )
  • 1 puodelis (160 g) kepintų lazdynų riešutų
Darbo eiga:

1. Iškepkite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.
2. Cukrų ir kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite iki purios ir baltos spalvos masės. Sudėkite kambario temperatūros karamelizuotą sutirštintą pieną, grietinę ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir sodą. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir gerai išmaišykite ar išplakite plaktuvu, kol neliks gumuliukų. Kepintus lazdynų riešutus smulkiai sukapokite ir įmaišykite į tešlą.
4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Ar biskvitas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
5. Iškepusį biskvitą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

6. Kol biskvitas vėsta, paruoškite sirupą sulaistymui. Nedideliame puodelyje sumaišykite stiprią paruoštą kavą, cukrų, kol cukrus ištirps.

7. Paruoškite karamelinį kremą. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kambario temperatūros karamelizuotą sutirštintą pieną elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Kepintus lazdynų riešutus smulkiai sukapokite ir įmaišykite į masę. Paruoštą kremą uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol surinkinėsite tortą.

8. Surinkite tortą. Atvėsusį biskvitą dideliu ir labai aštriu peiliu perpjaukite į keturias lygias dalis taip, kad turėtumėte keturis vienodo storio biskvito lakštus. Jeigu biskvito viršuje susidarė kalnas, jo viršūnę nupjaukite, kad visi turimi biskvitai būtų tiesūs. Nupjautą biskvito dalį pasilikite – panaudosite jį papuošimui.
9. Pirmąjį biskvitą dėkite ant plokščios lėkštės ar padėklo. Apjuoskite aplink biskvitą torto formos bortelius, kurie leis tortui sėkmingai sustingti ir neprarasti savo formos, kol bus surinkinėjamas.
10. Apšlakstykite biskvitą paruoštu kavos sirupu ir plonai aptepkite ketvirtadaliu šokoladinio padažo.
11. Ant šokoladinio padažo tolygiu sluoksniu paskleiskite trečdalį karamelinio kremo. Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą ir lengvai paspauskite delnais. Visus likusius biskvitus susluoksniuokite tokia pačia tvarka. Viršutinį biskvitą aptepkite tik likusiu ketvirtadaliu šokoladinio padažo.
12. Sukonstruotą tortą palaikykite šaldytuve per naktį ir leiskite jam visiškai sutvirtėti, o biskvitams – sugerti sirupą bei skonius.

13. Papuoškite tortą. Tortui sustingus, nuimkite metalinį bortelį ir šonus palyginkite peiliu. Likusią nupjautą biskvito viršūnę susmulkinkite iki vidutinio stambumo trupinių ir padenkite jais torto šonus.
14. Kepintus lazdynų riešutus sumaišykite su sūdyta karamele ir tolygiai paskleiskite ant torto viršaus.
15. Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve. Skanaus ❤



Receptas paimtas iš: https://www.sauletavirtuve.lt/karamelinis-tortas-su-lazdynu-riesutais/  

Komentarai

Populiarūs įrašai