Šokoladinis obuolių pyragas

Neįsivaizduoju rudens be obuolių pyrago prie puodelio kavos ar arbatos ir lietaus už lango. Šis šokoladinis pyragas su obuoliais puikiai praskaidrins niūrią rudens dieną. Pyragą papuošiau karamelizuotais riešutais. Pagal receptą jų gaunasi daugiau nei reikia vien papuošti pyragui, tačiau jie tikrai neliks nepanaudoti ar nesuvalgyti, todėl galite drąsiai jų pasigaminti ir daugiau.


Reikės:
  • 225 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 200 g juodojo šokolado
  • 160 g cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 1/3 arb. š. cinamono
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 3 vidutinio dydžio obuolių
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
Papuošimui:
Karamelizuoti riešutai:
  • 300 g migdolų ( ar kitų riešutų)
  • 250 g cukrus
  • 120 ml vandens

Gaminimas:
  1. Ant garų vonelės ištirpiname sviestą ir susmulkintą šokoladą, maišome, kol šokoladas ištirpsta. Paliekame šiek tiek pravėsti.
  2. Įkaitiname orkaitę iki 175 C.
  3. Viename inde sumaišome miltus su cinamonu, kepimo milteliais ir druska. Kitame inde iki baltumo išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Plakame mikseriu ~5 min. Po to įmaišome šokolado ir sviesto masę.
  4. Įsijojame miltų mišinį ir lengvai išmaišome kol neliks gumulėlių.
  5. Kepimo formą ištepame sviestu. Aš naudojau 24 cm skersmens apvalią, išardomą kepimo formą.Tešlą supilame į kepimo formą.
  6. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir išdėliojame ant pyrago. Užbarstome ruduoju cukrumi.
  7. Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje ~45-55 min, kol pyrago vidus iškepa. Ar pyragas iškepęs patikriname mediniu dantų krapštuku – jei ištraukus krapštuką jis švarus – tuomet pyragas iškepęs, jei ne – tuomet pakepkite truputį ilgiau. Kai pyragas iškepa išimame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, po to išimame iš kepimo formos. 
  8.  Papuošimui į puodą supilame cukrų, vandenį, užviriname ir verdame, kol ištirps cukrus. Kai cukrus ištirpo, į gautą sirupą supilame riešutus, verdame maišant ant vidutinės ar didesnės ugnies, kol išgaruos vanduo ir visi riešutai bus cukruje. Nuimame puodą nuo ugnies ir maišome, kol cukrus bus visiškai sausas. Vėl pastatome puodą ant ugnies ir verdame kol cukrus ištirps ir riešutai paruduos ir blizgės. Sudedame riešutus ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, kol atvės. Jais papuošiame pyragą, prieš tai dar galite apšlakstyti jo viršų su tirpintu šokoladu. Skanaus!



Komentarai

Populiarūs įrašai