Meduoliai

Kepinys savo skoniu ir kvapnumu neatsiejamas nuo Kalėdų, tai yra imbieriniai meduoliai. Meduolių kepimas ir dekoravimas puikus užsiėmimas šaltais žiemos vakarais, nuteikiantis labai šventiškai.

Ingredientai:
  • 125 g. sviesto
  • 125 g. cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 630 g. miltų
  • 190 g. medaus
  • 120 g. grietinės
  • 12 g. valgomosios sodos
  • 8 g. meduolių prieskonių (arba pagal skonį cinamono, imbiero miltelių, maltų gvazdikėlių )
Glajui:
  • 1 kiaušinio baltymas
  • 160 g. cukraus pudros
  • šlakelis citrinos sulčių
Darbo eiga:
  1. Į prikaistuvį dedame sviestą, medų, beriame cukrų ir meduolių prieskonių mišinį. Kaitindami maišome, kol mišinys išsilydys ir užvirs. Nukeliame nuo viryklės. Sodą nugesiname grietine, pamaišome ir sudedame į karštą masę.
  2. Kiaušinius paplakame ir sudedame į šiltą masę, viską gerai išmaišome. Dideliame inde išsijojame miltus ir ant jų pilame dar šiltą medaus mišinį. Viską mediniu šaukštu išmaišome iki vientisumo. Paruoštą tešlą susukame į maistinę plėvelę ir palaikome šaldytuve per naktį.
  3. Pabarstome stalą miltais ir dedame tešlą. Iškočiojame norimo storio lakštą ( jei norite traškesnių kočiokite ploniau, minkštesnių storiau). Tada formelėmis išspaudžiame meduolius.
  4. Kepame iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 7 min. arba kol taps rudai auksiniai.
  5. Kol meduoliai vėsta, paruošiame glajų. Į maišytuvą įmušame atskirtą nuo trynio kiaušinio baltymą, suberiame miltelinį cukrų ir įspaudžiame  citrinos sulčių. Viską plakame iki kol masė taps pakankamai tiršta ir ryškiai balta (kuo daugiau cukraus pudros įdėsite tuo masė bus tirštesnė ir greičiau stings). Galima pasigaminti įvairių spalvų glajaus į jį įmaišius maistinių dažų.  Dekoruojame visiškai atvėsusius meduolius.

Komentarai

Populiarūs įrašai