Skruzdėlynas

Reikės:

Tešlai:

  • 4 didelių kiaušinių
  • 440 g kvietinių miltų (gali reikti šiek tiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo kiaušinių dydžio)
  • 4 valg. š. degtinės
  • žiupsnio druskos
  • aliejaus virimui

Sirupui:

  • 1 stiklinės (200 g) medaus
  • 1 stiklinės (200 g) cukraus
  • 3 valg. š. vandens
  • 2 valg. š. (30 g) sviesto
  • 1 valg. š. (15 g) riebios grietinės

GAMINIMO EIGA:

1. Pagaminkite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite visus reikiamus ingredientus.
2. Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius ir lengvai išplakite šakute ar plakimo šluotele.
3. Suberkite miltus (iš pradžių berkite apie 450 gramų ir berkite daugiau, jeigu tešla per minkšta ar per lipni – galutinis reikiamas miltų kiekis priklauso nuo kiaušinių dydžio). Supilkite degtinę ir suberkite druską. Išmaišykite, o kai tešla ima kibti, imkite minkyti rankomis. Paminkę tešlą, perkelkite ją ant aliejumi ištepto švaraus paviršiaus. Toliau minkykite tešlą arba išdaužykite ją kočėlu:

– Jei pasirinksite tešlą minkyti, pavilgykite rankas aliejuje ir uoliai minkykite ją mažiausiai 10-15 minučių, kol tešla bus švelni, tolygi, nelips prie rankų ir tekstūroje matysis daug mažų pūslyčių.

– Jei pasirenkate tešlą išdaužyti kočėlu, patepkite kočėlą aliejumi ir daužykite juo ant stalviršio padėtos tešlos paviršių tol, kol ji išsiplės į gana didelį apskritimą. Tuomet tą apskritimą perlepkite per pusę ir vėl daužykite kočėlu, kol tešlos plotas padidės dvigubai. Taip lankstykite ir daužykite tešlą bent 10 minučių, kol ji bus švelni, tolygi, nelips prie rankų ir tekstūroje matysis daug mažų pūslyčių.

4. Paruoštą tešlą suformuokite į kamuoliuką, dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir leiskite subręsti – palaikykite šaldytuve apie valandą ar dvi.

5. Išvirkite skruzdėlyno lapelius. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, pasiruoškite didelį švarų paviršių kočiojimui. Galite jį ištepti aliejumi – tuomet tešla nelips prie paviršiaus ir lengviau ją iškočiosite kiek įmanoma ploniau.

6. Atsignybkite po gabalėlį tešlos ir kočiokite labai plonai – tiek plonai, kiek tik galite. Pro iškočiotos tešlos lapelius turėtų persišviesti net stalviršio raštas. Tešlos gabalėlių forma nėra labai svarbi, bet skruzdėlyno bokštą sukonstruoti bus paprasčiau, jei kočiosite juos labiau kvadratinius nei pailgus.
7. Dideliame puode įkaitinkite rapsų aliejų. Įdėkite vieną lapelį ir patikrinkite, ar aliejus jau tinkamai įkaitęs – lapelis turi greitai iškilti į aliejaus paviršių ir aliejus aplink jį turi imti greitai burbuliuoti.
8. Prieš dėdami tešlos lapelius į įkaitintą aliejų, dar kartą juos pakočiokite iki visiško peršviečiamo plonumo. Lapelius virkite dalimis, po kelis, priklausomai nuo puodo dydžio. Svarbu, kad jie nesiliestų ir nesukibtų. Tešlos lapeliai verda greitai, todėl būkite atidūs. Pavartykite, kad tolygiai apskrustų iš visų pusių. Kai taps gražiai auksinės spalvos, išimkite su kiaurasamčiu ir perkelkite ant popieriniais rankšluosčiais iškloto padėklo, kad sugertų riebalų perteklių.

9. Pagaminkite sirupą. Paruoškite visus jam reikiamus ingredientus.
10. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite medų, cukrų, supilkite vandenį, sudėkite sviestą ir grietinę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies ir virkite, kol užvirs. Pakaitinkite dar kelias minutes, vis pamaišydami, kol sirupas šiek tiek sutirštės.
11. Patikrinkite, ar sirupas tinkamo tirštumo vienu iš pasirinktų būdų:
a. vieną lašelį galite įlašinti į stiklinę šalto vandens – jei lašelis neišsileidžia vandenyje, sirupas yra tinkamai paruoštas.
b. vieną lašelį galite nulašinti ant stalviršio, lėkštės ar lentelės – jei jis atvėsės tampa lipnus, sirupas yra tinkamai paruoštas. Jei skystas, sirupą virkite dar; jei labai kietas, įpilkite dar šiek tiek vandens ir truputį pavirkite.
12. Tinkamai paruošę sirupą, ugnį sumažinkite iki visai mažos, kad sirupas vos vos kaistų ir neatvėstų, ir nedelsdami konstruokite skruzdėlyną.

13. Sukonstruokite skruzdėlyną. Tešlos lapelius po vieną aptepkite sirupu ir dėliokite ratu ant didelio padėklo, tortinės ar plokščios lėkštės. Iš sirupu apteptų lapelių „statykite“ aukštą bokštą – vis atsitraukite ir pasitikrinkite, ar statyti pavyksta tvirtai, tiesiai. Kiekvieną sluoksnelį pabarstykite aguonomis.
14. Prieš patiekiant, jei norisi, viršų galima apibarstyti milteliniu cukrumi, apiberti smulkintais riešutais ar razinomis. Skanaus ❤



Receptas paimtas iš: https://www.sauletavirtuve.lt/skruzdelynas/ 

Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai