Naminės glazūruotos spurgos (II)
Ingredientai:
Tešlai:
- 1 puodelis (240 ml) šilto pieno, pašildyto iki maždaug 43°C
- 2 ir 1/4 arbatinio šaukštelio (7 g) sausų mielių (1 standartinė pakuotė)
- 1/3 puodelio (65 g) cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
- 6 šaukštai (85 g) sviesto, ištirpinto ir šiek tiek atvėsinto
- 1 arbatinis šaukštelis gryno vanilės ekstrakto
- 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- 4 puodeliai (500 g) miltų
- 1–2 litrai augalinio aliejaus (kepimui)
Glazūrai:
- 2 puodeliai (240g) miltelinio cukraus
- 1/3 puodelio (80 ml) grietinėlės arba pieno
- 1/2 arbatinio šaukštelio gryno vanilės ekstrakto
Gaminimo eiga:
Paruoškite tešlą:
1. Dubenyje suplakite šiltą pieną, mieles ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Laisvai uždenkite ir palikite stovėti 5–10 minučių, kol paviršiuje atsiras putos. Viską galima maišyti ranka, naudojant medinį šaukštą ar silikoninę mentelę, arba naudojant elektrinį maišytuvą.
2. Į mielių masę sudėkite likusį cukrų, kiaušinius, sviestą, vanilę, muskato riešutą, druską ir 2 puodelius (apie 250 g) miltų. Plakite mažu greičiu 1 minutę. Jei reikia, silikonine mentele nuvalykite dubens šonus. Supilkite likusius miltus ir plakite vidutiniu greičiu, kol tešla susijungs ir atsiskirs nuo dubens šonų, maždaug 2 minutes. Jei reikia, pridėkite daugiau miltų, po 1 valgomąjį šaukštą vienu metu, kol tešla atsiskirs nuo dubens šonų. Tačiau nedėkite per daug miltų. Tešla turi būti šiek tiek lipni.
Tešlos minkymas:
3. Tešlą maišytuve plakite dar 5-7 minutes arba minkykite rankomis ant lengvai miltuoto paviršiaus 5-7 minutes. Jei tešla tampa per lipni minkymo proceso metu, pabarstykite 1 arbatinį šaukštelį miltų ant tešlos arba ant darbo paviršiaus. Nenaudokite daugiau miltų nei reikia, kad tešla nebūtų sausa. Po minkymo tešla turėtų būti vis dar minkšta. Pabadykite ją pirštu – jei lėtai atsistato, tešla yra paruošta kildinimui.
Leiskite tešlai pakilti:
4. Lengvai sutepkite dubens paviršių aliejumi. Įdėkite tešlą į dubenį, pavartykite ją, kad padengtumėte visas puses aliejumi. Uždenkite dubenį ir leiskite tešlai kilti šiltoje vietoje 1,5–2 valandas arba tol kol padvigubės.
Formuokite spurgas:
5. Kai tešla bus paruošta, šiek tiek paminkykite ją, kad pašalintumėte orą. Išimkite tešlą iš dubens ir padėkite ant lengvai miltuoto paviršiaus. Naudodami kočėlą, iškočiokite tešlą. Išspauskite spurgas (aš dariau tai su didele stikline, o vidurį išspaudžiau su butelio kamštuku). Iškočiokite likučius ir padarykite daugiau spurgų.
6. Išklokite 1 ar 2 kepimo skardas kepimo popieriumi arba silikoniniais kilimėliais. Padėkite spurgas ir spurgų skylutes ant jų. Laisvai uždenkite ir leiskite stovėti 30 minučių. Jos šiek tiek pakils stovėdamos. Paruoškite aušinimo groteles ant kitos kepimo skardos.
Kepkite spurgas:
7. Įpilkite aliejų į didelį puodą. Įjunkite viryklę ant vidutinės kaitros. Kaitinkite aliejų iki 191°C. Įdėkite 2–3 spurgas vienu metu ir kepkite po 1 minutę iš kiekvienos pusės. Atsargiai išimkite metaline skyleta mentele arba metaliniu skyletu šaukštu. Sumažinkite viryklės temperatūrą, jei aliejaus per daug kaista. Padėkite iškeptas spurgas ant paruoštų grotelių. Tą patį kartokite su likusiomis spurgomis.
Paruoškite glazūrą:
8. Sumaišykite visus glazūros ingredientus kartu. Panardinkite kiekvieną šiltą spurgą (nelaukite, kol jos atvės) į glazūrą, būtinai padengdami abi puses. Padėkite atgal ant paruoštų grotelių, kad perteklinė glazūra lašėtų žemyn. Po maždaug 20 minučių glazūra sustings.
Spurgos skaniausios tą pačią dieną. Likusias spurgas galite laikyti sandariame inde kambario temperatūroje arba šaldytuve dar vieną ar dvi dienas.
Komentarai
Rašyti komentarą