Keksiukų atsiradimo istorija: kodėl keksiukai buvo pavadinti "cupcakes"

XVll a. Šiaurės Amerikos ir Didžiosios Britanijos virėjai, kurie ir sugalvojo keksiukus, vargiai mokėjo skaityti ir rašyti, tad visi receptai buvo kruopščiai saugomi ir perduodami tik žodžiu iš kartos į kartą.

Manoma, kad angliškasis keksiuko pavadinimas „cupcake“ atsirado dėl to, kad visi ingredientai šiam desertui buvo matuojami puodeliais: 1 puodelis sviesto, 2 puodeliai cukraus, 3 puodeliai miltų ir 4 kiaušiniai.

Ingredientų matavimas puodeliais lėmė tai, kad keksiukų receptas buvo iš tiesų labai lengvai įsimenamas ir gana tikslus.

Dėl tokios ingredientų proporcijos vienu laikotarpiu keksiukai vadinti „1234 pyragaičiais“.

Pirmąjį kartą keksiukai rašytiniame šaltinyje paminėti 1796 m. Amerikos kulinarės Amelijos Simons knygoje, kur ji užsiminė, kad pyragus galima kepti ir mažose formelėse. Oficialų pavadinimą šie mažyčiai kepiniai gavo 1828 m. kai XIX a. amerikiečių kulinarinių knygų autorė Eliza Leslie savo knygoje pateikė keksiukų receptą.

Tuo laikotarpiu keksiukus dažnai kepdavo keraminiuose puodeliuose ar formelėse, toks kepimo būdas taip pat galėjo turėti įtakos tokiam pavadinimo atsiradimui.

Komentarai

Populiarūs įrašai